By - admin

Culinaire rondreis: de lekkerste tussenstops tussen Frankrijk en Nederland

Frankrijk uit, Nederland in. Of andersom. Wat je route ook is : tussen deze twee landen ligt een waar walhalla voor fijnproevers en roadtrippers die niet vies zijn van een goed bord eten onderweg. Zelf heb ik het traject al een paar keer gereden – en geloof me, als je een beetje oplet (en niet alles op de snelweg laat afhangen), dan kom je parels van eettentjes tegen. Van knusse bistrootjes in Noord-Frankrijk tot ambachtelijke foodtrucks in België en stevige borrelplanken in Zuid-Nederland.

En si vous cherchez een plek waar je goed kunt eten én slapen zonder dat je in een saai hotel eindigt, check dan even https://luxe-camping.com. Echt handig als je houdt van een beetje comfort, maar je niet wil inboeten op sfeer en authenticiteit. Luxe campings dus, maar met karakter. Vaak zelfs met een eigen restaurant dat verrassend goed kookt. En dat is zeldzaam, toch ?

1. Lille : street food en bistronomie

Eerlijk ? Lille wordt vaak overgeslagen. Maar als je daar toch bent, stop dan voor lunch bij La Luck (een café vol bordspellen en comfort food) of iets chiquer bij Bloempot, waar de Vlaamse invloeden met moderne flair worden geserveerd. Niet goedkoop, maar wow. De sfeer is er los, het eten écht creatief. Probeer vooral hun huisgemaakte boter – klinkt saai, maar is bizar lekker.

2. Gent : kaas, bier en stoofpotten

Gent heeft iets rauws, iets echts. Je eet er stevige kost – stoofvlees met friet, Gentse waterzooi – maar dan met een twist. Persoonlijk ben ik gek op De Superette, een bakkerij annex bistro waar je zuurdesempizza’s eet bij kaarslicht. Geen fancy gedoe, gewoon goed eten, goed volk. En als je iets te veel gedronken hebt in een van de talloze biercafés ? De frietkraam op het Sint-Pietersplein redt je nacht.

3. Antwerpen : wereldkeuken op z’n Vlaams

Antwerpen is een foodwalhalla. Geen twijfel. Van Syrische falafel op de Vrijdagmarkt tot oesters en natuurwijn in het Zuid. Ga ontbijten bij Normo voor topkoffie, lunch bij Camion (100% plantbased maar zó smaakvol), en dineer bij Veranda, waar je jezelf trakteert op een tasting menu dat elke foodie stil krijgt. Echt, zelfs als je door wil rijden : hier móet je even stoppen.

4. Breda : underdog met smaak

Breda ? Ja, Breda. Veel Nederlanders rijden er dwars doorheen richting België of Frankrijk, maar het centrum zit vol verrassingen. Koffiebar Sowieso maakt een cappuccino waar je voor omrijdt, en bij Wolpi (een tiny lunchbar net buiten het centrum) serveren ze de beste gegrilde groenten met tahin die ik ooit in Nederland at. En geloof me : ik heb wat tahin gegeten.

5. Utrecht : streetfood heaven

Niet per se op de directe route, maar als je wat tijd hebt : maak de omweg. Utrecht heeft de laatste jaren echt z’n foodscene op de kaart gezet. Denk : vegan ramen bij Karibu, zuurdesem sandwiches bij 30ML, en de meest sappige Indonesische saté bij Gember & Sereh. Loop daarna een rondje langs de Oudegracht en je bent weer klaar voor een paar uur op de snelweg.

Laatste tip voor onderweg

Neem de tijd. Serieus. Dit is geen traject dat je gewoon « even doet ». Of je nu met je eigen auto reist of een camper, het loont zó hard om af en toe van de snelweg af te gaan. Laat je verrassen door een marktje in een Frans dorp, een bistro in een Belgische achterstraat, of een campingrestaurant dat stiekem met sterrenniveau kookt.

Wie zegt dat reizen tussen Frankrijk en Nederland saai moet zijn, heeft duidelijk honger gehad onderweg.

Laisser un commentaire

Your email address will not be published.
*
*